Normaal gesproken kijkt een mens recht vooruit. Anderen houden hun blik gericht op het water, maar hier in Bigi Pan moet je juist omhoog blijven kijken. Niet dat de vogels in hoog tempo voorbijvliegen, maar vaak duurt de show maar een paar seconden. Een voorbeeld is de pelikaan. Traag lijken hun vleugelslagen, maar voordat je het weet, hebben ze je al ingehaald.

 

Wanneer ze niet in de modder wroeten, zijn ze in de bomen aan het rusten. Als rozen of fajalobi’s steken hun kleuren af tegen het groen. Wat een enkeling daar te zoeken heeft, weet niemand, maar die op de dunne top van een kaal boompje is vast een goede koorddanser.

 

Aan de andere kant is continu omhoog kijken niet vol te houden. Kijk je omlaag, dan zie je als mens alleen water en modder. De vogels zien echter meer. Voor hen is Bigi Pan een enorme voedselbron. Vooral bij laag water is het goed consumeren. In de collectieve attractie schiet de rode ibis eruit met zijn felrode kleur. Deze hebben ze te danken aan alle krabben en garnalen die ze verorberen.

Rode ibissen kun je alleen van een afstand bewonderen. Kom je te dichtbij, dan is de kans groot dat een van hen opvliegt en de rest meeneemt. De pelikaan daarentegen is het tegenovergestelde. Op palen of een klein droog stuk – dit kan ook de onderkant zijn van een afgestorven boom – staan ze in groepen bij elkaar. Modder aan hun poten is niets voor deze viseters.

Bigi Pan, als grote vis- en seafoodmarkt, wordt niet alleen benut door vogels. Ook de mens maakt er gebruik van op duurzame wijze, met name in de vis- en toerismesector. Daarom is dit grote meer aan de zee verklaard tot een bijzonder beheersgebied.

Wagenwegstraat 24 Paramaribo – Suriname, Zuid Amerika

info@akiraoverwaterresort.com

(597) 410 700

Social media: