“Om vogels te zien in Suriname, met name op AKIRA en Bigi Pan, hoef je geen geluksvogel te zijn. In paren, groepjes of bij de bosjes komen ze voor. De traagste vlieger is misschien wel de pelikaan, maar vergis je niet: waar een andere soort drie slagen nodig heeft om een meter vooruit te komen, hoeft de pelikaan slechts een keer met de vleugels te klappen. Afhankelijk van de leeftijd zien de koppen er wit of grijs uit.

 

Het water in Bigi Pan staat nu zo laag dat Paul, de bootsman van AKIRA, op sommige delen gewoon in het water zakt en het vaartuigje handmatig vooruit duwt. Soepel. Wanneer de boot vaart, geeft hij ook zelden vol gas. Hij wijst naar zijn enkel voor de maximale waterhoogte.

De ‘Speedy Gonzales’ in het vogelparadijs is zonder twijfel de zwaluw. In groepsformatie zoeven ze zigzaggend door de lucht en opeens zijn ze er niet meer. Afhankelijk van de grootte van de groep vormen ze hiermee een adembenemend schouwspel. Maar de werkelijke show komt toch van de flamingo’s. Niet zozeer vanwege hun zachtroze kleur, maar meer vanwege hun collectieve manier van vliegen. Als een zware Airbus A380 trekken ze op, om dan ineens op snelheid door te vliegen. Machtig.

In een van de drooggevallen delen lopen snipjes en jacana’s. De laatste is aanzienlijk groter dan de eerste. Voortdurend zoekend en pikend kammen ze de modder af.

Het is begin november. Door de lage waterstand zijn er veel vogels. Blij dat ik toch om zes uur ben opgestaan om dit alles mee te maken. Een uur later wordt de zon al warm. Gloeiend als een gouden bal straalt het licht en warmte uit op het open water. Bigi Pan komt tot leven.

Wagenwegstraat 24 Paramaribo – Suriname, Zuid Amerika

info@akiraoverwaterresort.com

(597) 410 700

Social media: