Wanneer je op Bigi Pan een roze lijn ziet, kan dit slechts één ding betekenen: flamingo’s.

In dozijnen, soms met honderden, staan ze tegen de bosrand. Wanneer ze beginnen te lopen, houden ze allemaal dezelfde looppas aan en komt de parade in beweging. Grappig is dat. De zeegans, zo worden flamingo’s ook genoemd, dankt zijn roze kleur aan de garnalen en krabben die ze eten.

 

In Bigi Pan maken de flamingo en rode ibis de bühne uit. Wanneer deze twee in beeld komen, heeft niemand meer interesse in andere vogelsoorten. Een andere soort, die ook in grote getale komt aanvliegen, zijn de kleine en grote zilverreigers. Wit is de kleur van de sabaku, maar zo vliegend in de lucht zien ze er zilverachtig uit. Van enige formatie is geen sprake; zolang ze maar (rommelig) bij elkaar blijven.

De andere populaire vogel, de rode ibis, houdt het liever op droog. Zij kiezen de bomen voor een overnachting. Vanuit het niets komen ze eerst klein in beeld om dan na een paar seconden al uit beeld te verdwijnen. Als rode heliconia’s kleuren ze de hemel. Soms achter elkaar in een lijn, maar meestal geordend in V-formatie maken ze een eigen script van Top Gun.

Links en rechts vliegen de groepen reigers de boot van AKIRA voorbij. Hun bestemming is niet moeilijk te raden: waar ze neerstrijken, vormen ze een wit tapijt op het water. “Dit is hun thuis,” zegt de gids van AKIRA. “Regen of niet, ze komen telkens naar deze plek, en overdag gaan ze gewoon elders om eten te zoeken.”

Intussen is het al bijna half zeven. Hoe donkerder het wordt, hoe meer vogels zich haasten naar huis. Zo meteen gooit de duisternis het luchtruim boven Bigi Pan op slot.

Wagenwegstraat 24 Paramaribo – Suriname, Zuid Amerika

info@akiraoverwaterresort.com

(597) 410 700

Social media: